Gala Tineretului Clujean, Ediția I @ Casa de Cultură a Studenților

0
1045

Prima ediție a Galei Tineretului Clujean a avut loc în data de 5 decembrie – de Ziua Internațională a Voluntarilor – începând cu ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților. Acest eveniment a fost organizat de Federația Tinerilor din Cluj și a avut ca scop premierea proiectelor cu și pentru studenți desfășurate în perioada 2016-2017. În acest concurs mai multe ONG-uri, asociații și federații și-au înscris cele mai dragi 3 proiecte (au participat 67 de proiecte) care s-au încadrat în 10 categorii: Antreprenoriat, Cultură, Incluziune Socială, Internațional, Învățare nonformală, Muncă & Angajare, Participarea Tinerilor în Comunitate, Sănătate, Sport și Voluntariat. De asemenea, există un al unsprezecelea premiu, cel pentru Popularitate.

Tudor Ogner, președinte al Federației Tinerilor din Cluj, a felicitat toți voluntarii, implicarea acestora în comunitate – „Azi vorbim despre munca dumneavoastră, despre munca tinerilor din Cluj” – și a vorbit despre acest eveniment (Gala Tineretului Clujean) care-a adunat în sală sute de voluntari.

Și Primăria Cluj-Napoca și-a spus cuvântul în legătură cu voluntarii prin Ovidiu Câmpean, care a mulțumit tuturor tinerilor care s-au implicat în cel mai recent proiect lansat pentru comunitatea clujeană, Bugetarea Participativă. Tinerii, studenții, voluntarii, implicare lor s-a văzut prin faptul că Centrul Pentru Tineret a câștigat, iar primăria îl va finanța!

Acestea fiind spuse, a urmat acordarea premiilor finaliștilor din fiecare categorie. Prima categorie premiată a fost Antreprenoriatul, unde-au ajuns în finală Organizația Studenților Economiști cu proiectul Business Smart School (Locul I), Societatea Studenților Europeniști cu proiectul Mediul de Afaceri (Locul al III-lea) și Organizația Studenților din Universitatea Tehnică cu proiectul PoliHack (Locul al II-lea).

În ceea ce privește domeniul Cultură, cei trei semifinaliști au fost Asociația Studenților Universității de Artă și Design Cluj-Napoca cu Proiectul Expo Maraton (Locul I), Muzeul Pietonilor cu TransFeroVR – incursiuni new-media în Parcul Feroviarilor (Locul II) și Reactor de Creație și Experiment cu Teen Spirit #3 (Locul III).

La Incluziune socială, AIESEC Cluj-Napoca a luat locul I pentru proiectul UP și locul al doilea pentru proiectul Discover Community, locul al III-lea fiind ocupar de către Grupul de Inițiativă Basarabeană pentru Festivalul Cultural Basarabia.

La proiectele încadrate în categoria Internațional, Asociația Studenților Psihologi din România a ieșit pe primul loc cu Conferința Internațională a Studenților la Psihologie, fiind urmați de proiectul International Conference „Students for Students” al Organizaţiei Studenţilor Chimişti  și 13th EPSA Autumn Assembly 2016 al Organizaţiei Studenţilor Farmacişti Cluj-Napoca.

În categoria Învățare nonformală, Junior Summer University organizat de Organizația Studenților Universității Babeș-Bolyai câștigă locul I, urmat de Transylvania Debate Showdowns – Ediția lupta liceelor organizat de The Da Vinci System. Pe al treilea loc s-a clasat proiectul Insula al Grupului de dezvoltare locală.

În Muncă și angajare primii trei clasați au fost: Organizația Studenților Mediciniști cu Junior Summer Medschool, Akademics organizat de ASER Cluj și Academia RATIO 2017, proiectul Asociației Studenților Contabili RATIO.

Pentru Participarea tinerilor în comunitate, cei mai buni au fost Asociația Studenților Psihologi din România cu Fabrica de Zâmbete (I), Organizația Studenților Babeș-Bolyai cu EduOpen (II) și Societatea Hermes cu Festivalul UniFest (III).

La categoria Sănătate, Organizația Studenților Mediciniști au luat locul I pentru proiectul Donează Sânge, Fii Erou și locul al III-lea pentru Micii Sanitari, în timp ce locul al II-lea a fost ocupat de SMURD Cluj pentru proiectul Emergency Medicine Summer School.

Organizația Studenților Universității Babeș-Bolyai iau primul loc și în categoria Sport, pentru proiectul UBB Fest, locurile doi și trei fiind ocupate de Campionatul Mondial de Karate Fudokan (Ediția VII) organizat de Asociația Județeană de Karate Tradițional Cluj  și Cupa de Minifotbal „Visszhang” organizată de Uniunea Studențească Maghiară din Cluj.

Ultima categorie, Voluntariatul! Primele trei poziții au fost ocupate de Organizația Studenților Mediciniști cu proiectul Medicalis – Congres Internațional pentru Studenți și Tineri Medici (locul al III-lea), în timp ce locurile I și II au fost câștigate de Asociația Gutenberg (Organizația Studenților Vorbitori de Limba Germană) pentru proiectele Școala de vară Gutenberg și Rețeaua Gutenberg.

Gata? Încă nu. Căci mai era ceva: premiul de Popularitate! Proiectul câștigător al acestei categorii este Junior Summer University proiect în care participanții (elevi de clasa a XI-a) iau contact cu mediul academic clujean, și totodată cu învățământul superior din UBB, oferindu-le oportunitatea de a lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la facultatea pe care o vor urma. Proiectul este organizat de Organizația Studenților Universității Babeș-Balyai din 2008 încoace. Un premiu de popularitate a câștigat și Orzanizația Studenților Mediciniști pentru proiectul Micii Sanitari.

Evenimentul s-a încheiat cu o tombolă surpriză, unde trei persoane care s-au înscris la Gala Tineretului Clujean au câștigat (prin extragere la sorți) invitații la concertul lui Ștefan Bănică din 20 decembrie la Sala Polivalentă.

Gata? Acum e gata. Prima ediție a Galei Tineretului Clujean a luat sfârșit. 67 de proiecte înscrise, 31 de premii, zeci de organizații, asociații, societăți, sute de studenți și tineri implicații! În 5 decembrie a fost despre voluntari!

 

 

 

Lasă un răspuns