„Frumoasa călătorie a urșilor panda”, ultima zi de festival

0
382

Festivalul Cultural „Basarabia” s-a încheiat în cel mai încântător mod posibil: piesa de teatru „Frumoasa călătorie a urșilor panda”, după Matei Vișniec, prezentată de Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca și Teatrul Geneza Art din Chișinău.

Călătoria teatrală seduce publicul numeros prin povestea care, în aparență, pare absurdă, chiar comică, începând cu o dimineață binecunoscută multora: doi tineri se trezesc unul lângă altul, în același pat, și nu au nicio amintire legată de cum au ajuns împreună sau dacă au făcut dragoste, dar decid să înceapă o relație. Singura regulă este impusă de ea, oferindu-i doar nouă nopți, apoi dispărând pentru totdeauna. Spectatorii sunt hipnotizați de jocul celor doi, uneori pueril, tachinându-se reciproc, el fiind copilul sensibil, iar ea, o prezență severă. Ea îl iartă pentru faptul că nu își amintește numele ei, fiind fascinată de modul șarmant în care el cântă la saxofon și poeziile lui Bacovia recitate seara anterioară.

Personajele prind viață prin interpretarea actorilor Daniela Burlaca și Nicu Țurcanu, în regia tot Danielei Burlaca. Replicile sunt însoțite de un fundal sonor seducător și de secvențe video. Intimitatea enigmatică a cuplului și sfârșitul dantesc transformă piesa într-o experiență atemporală și narcotică.

Finalul este marcat de urcarea pe scenă a actorilor, însoțiți de Cristina Clima, vicepreședinte GIB. Daniela, purtând o ravisantă rochie aurie, mulțumește publicului și spune că nu au jucat niciodată în fața unui public atât de mare, spectatorii aplaudând continuu.

Redactor: Alexandra Sandu
Foto: Lucian Percă (Click pentru poze)

 

Lasă un răspuns