Recenzie: Winterschool Ed. 2017 @ AStA Cluj-Napoca

0
390

Ziua 1 – Winterschool

Acest proiect are ca scop completarea anumitor noțiuni asimilate în cadrul cursurilor pe care studenții de la arhitectură le fac în facultate.

După fiecare seară, organizatorii AStA au hotărât ca locație de after party Shadow Pub, începând promițător din prima seara cu un jam session în care cei care știu să cânte la chitară au cântat, cei care știu să cânte au cântat ș.a.m.d.

Trecând la ceea ce s-a întâmplat în prima zi a evenimentului și anume Vineri 10.03 începând cu ora 17:00-18:40, Lector Dr. Arh. Vlad Eftenie a început cu o prezentare a fotografiei arhitecturale, încercând pe parcursul discursului său să exprime ce înseamnă aceasta, la ce trebuie să fii atent atunci când faci o astfel de fotografie și multe altele, din punctul său de vedere.

În scurt timp am intrat în incinta Casei Tranzit, unde atmosfera a fost una specifica artiștilor, prin simplu fapt că muzica era bine aleasă, cadrul era unul corespunzător, iar publicul era format din tineri frumoși și interesați.

După ce toate locurile s-au ocupat discursul Lectorului Dr. Arh. Vlad Eftenie a început.

Acesta așa cum am menționat și anterior ne-a făcut un așa-zis ,,tur” al fotografiei arhitecturale încât chiar dacă erai sau nu în domeniu, informațiile puteau fi cu ușurință asimilate.

Acesta a menționat, de asemenea, într-un spirit de glumă că această artă fotografică nu-i place, deși o face, o predă și o citeste etc. De ce acest lucru?

Ce-i lipsește fotografiei de arhitectură ca să fie completă din punctul de vedere al lui Vlad Eftenie?

Primul argument a fost că arhitectura se face pentru oameni, așa că de ce tot timpul trebuie să-i scoatem din cadrul fotografiilor de arhitectura?

Ulterior acestei întrebări, Vlad Eftenie a vrut să ducă mai departe ceea ce a simțit el ca trebuie să facă ca fotografia de arhitectura să devină mai complexă și anume a introdus emoția, citez: ,,Ceea ce ma emoționează pe mine, acel ceva ii poate emoționa și pe alții din jurul meu.”

Ceva interesant ce a mai menționat acesta este că: ,,Arhitectura se termina atunci când ai terminat desenul.”

În viziunea lui Vlad Eftenie, fotografia de arhitectură se bazează pe imagini reci, cu linii care sa fie aliniate cu cadrele fotografiei, dar cel mai important lucru este să te ,,imprietenești” cu cladirile respective, să te atragă cu ceva, astfel încât să ajungi la fotografii impecabile.

Unul din punctele pe care a vrut acesta să le atingă a fost sa creeze o paralela între clădiri și oameni. Astfel, acesta a menționat faptul că trebuie să renunțăm la ,,fațada” și să ne intereseze interiorul, deoarece așa ne putem deschide atât față de oameni cât și de clădiri, ajungând în final la o fotografie de arhitectură corespunzatoare.

Poate nu mulți știu, dar prin fotografie Vlad Eftenie a reușit treacă peste timiditate și introvertire, deoarece a realizat că  fotografia este ca o terapie pentru el, astfel încât locurile pe care sau din care fotografia, deveneau indirect locurile lui de liniște.

,,Este important ceea ce facem cu clădirile din jurul nostru, deoarece relatia este bidirectională.”

După spusele lui Vlad Eftenie, a face fotografie înseamnă a reinterpreta ce ți se intamplă și a reda prin filtrul propriu tot ce simți.

În timpul acestui discurs foarte profund, care îți trezește în minte o sumedenie de întrebări, toți cei prezenti la eveniment, nu au scos un zumzet așa încât putem spune că Vlad Eftimie a transmis tot ce a avut de transmis chiar poate și mai mult. Si pe mine ca și redactor prezent la eveniment, acest subiect m-a prins destul de tare, chit ca nu sunt în acest domeniu al arhitecturii, dar speech-ul a fost gândit în așa fel încât fie că ești sau nu cunoscator în domeniul arhitecturii să întelegi și să percepi esențialul discuției.

,,Fotografia bună este aceea care conține obiecte din spații diferite, planuri diferite neștiind una de alta, dar care în final, unite, creeaza o armonizare a părților la vedere.”

În acest discurs s-a strecurat și o mică glumă cum ar fi: ,,Căutați lumina, dar să nu fie de la martorii lui Iehova! :)))”, dat fiind faptul că la acel moment era vorba de importanța luminii în fotografia argitecturală.

Spre final, discuția a ajuns la personajul Doru, un personaj pe care Vlad Eftenie l-a întâlnit acum 10 ani în Vama Veche unde pe vremea aceea acesta a mers cu prietenii lui să facă câteva fotografii. Acesta l-a inspirat dacă pot spune acest lucru, deoarece inițial Vlad l-a judecat după aparențe, având să afle mai târziu ce se ascundea în spatele acestora și anume adevăratul Doru.

,,Ideea de a fi mai sensibil, să treci dincolo de fațade, ar trebui să ne ghideze ca un ecou prin care să nu lăsăm lucrurile să se consume.”

În finalul discursului, au fost menționate următoarele: observatorul este dual, face parte din peisaj și nu vrea să fie văzut; fotografia de arhitectură trebuie să fie captivantă în lumea abstractului; arhitectura propune o limita permeabilă.

Seara a continuat cu lansarea de carte a lui Dragoș Dascălu.

Inițial acesta și-a prezentat ideea cărții sale în așa fel încât să nu ofere spoilere, dar reușind totodată să stârnească curiozitatea publicului.

Dincolo de discuția pe care au avut-o cei doi vorbitori, cartea trebuie să fie privită ca un punct de plecare pentru cititori. Ea nu oferă o rețetă unică și aplicabilă, ci pune la dispoziția cititorului un mecanism care poate fi dus mai departe, astfel încât, să fie folosită ca un dulap cu multe sertare și instrumente care pot fi utilizate atât teoretic cât și practic.

Galerie foto: (În curând)

Galerie foto jam session (after-party): Jam Session

Ziua 2 – Winterschool

Sâmbătă studenții au lucrat și și-au concretizat ideile cât mai bine în cadrul atelierelor Winterschool, iar seara s-au reîntâlnit la Casa Tranzit pentru cea de-a doua zi a Conferințelor.

Au vorbit Dan Clinci despre Povestea concursului de arhitectură „Turnul celor trei vârste”, Claudiu Ionescu despre importanța conceptului în proiectele sale de arhitectură, dar și din cele cu care a participat la concursuri, seara fiind încheiată de Andrei Nejur care a vorbit despre programul creat de el în cadrul studiului și cercetării pentru doctorat, și anume despre „IVY și Fabricația digitală a suprafețelor poliedrale”. Mai mult decât atât, el a anunțat că dorește să creeze un grup de cercetare cu ajutorul studenților pasionați de arhitectură digitală pentru a-și continua studiile în acest domeniu.

Ziua 3- Winterschool

Programul a început cu prezentarea proiectului „Cerc de arhitectură” prin care studenţii cu ajutorul unui grup de copii cu dizabilităţi intelectuale au realizat diverse machete şi lucrări.

Acest proiect a avut ca scop apropiere copiilor de lumea arhitecturii şi a fost înfiinţat în 2014 de un grup de studenţi voluntari împreună cu profesorii lor.

După aceasta au fost afişate lucrările din cadrul atelierului de recondiţionare a Casei de Cultură a Studenţiilor, prin acestea au vrut să evidenţieze modul în care ar putea fi îmbunătăţita şi utilizată.

În ultima parte a evenimentului a avut loc „Expoziţia de urbanism INline ONline”. Ideea a pornit prin combinarea realului cu irealul iar, studenţii începând de la această temă au dezvoltat anumite zone ale Clujuli. S-a discutat despre modul în care proiectele au fost realizate, despre documentarea făcută. Deasemenea s-a pus accent pe tehnologizarea Clujului unele ideii fiind posibile de realizat altele puţin mai complexe.

Pe tot parcursul evenimetul a fost acordat timp pentru întrebări referitoare la subiectele dezbătute sau la proiectele realizat.

În final cei interesaţi au putut să viziteze Casa Tranzit.

Galerie foto: Ziua 3

 

Lasă un răspuns