CNHMUN- Cluj-Napoca High School Model United, a treia ediție @Institutul de Istorie din Cadrul Universității Babeș-Bolyai

0
349

UN Youth, filiala din Cluj-Napoca, a organizat între 11 și 12 martie CNHMUN -Cluj-Napoca High School Model United. Evenimentul s-a desfășurat la Institutul de Istorie din Cadrul Universității Babeș-Bolyai, iar tema ediției de anul acesta a fost Nationalism in the Context of Globalisation la care au luat parte tineri din liceele Coșbuc, Mihai Eminescu, Bălcescu și Barițiu.

Evenimentul a mers pe simularea Comitetului ONU-Drepturile Omului, Nationalism in the Context of Globalisation nu este un subiect foarte dezbătut, dar, anul acesta a ajuns tema celei de a treia ediții de dezbateri organizată de tineretul clujean. Vorbim astfel de o problemă actuală, prea puțin remarcată, ce ține de faptul că dezinformarea reprezintă o cauză pentru care legăturile dintre națiuni au avut și au în continuare de suferit. Lipsa de informare semnifică pentru mass-media o oportunitate să facă propagandă pe baza unor subiecte delicate, lucru ce duce la o relație tot mai tensionată între națiuni. UN Youth consideră că pe baza proastei informări a cetățenilor, mass-media ar putea să violeze drepturile garantate de Organizația Națiunilor Unite.

Astfel, datorită seriozității pe care o presupune tema, participanții și-au intrat în rol, chiar dacă la început erau reticenți. În urma legăturilor pe care le-au creat, aceștia au reușit să-și depășească emoțiile, ce ulterior au devenit constructive, întrucât și-au exprimat opiniile mai mult sau puțin diferite din cadrul dezbaterii. Au evoluat de la stadiul în care nu cunoșteau atât de bine ce presupun aceaste probleme până la a ajunge să aducă soluții viabile pentru problemele propuse.

În urma dezbaterii intense, Comitetul pentru Drepturile Omului susține formarea unei organizații naționale, care va verifica știri, atât online, cât și pe calea tradițională, dorește ca fiecare națiune să aibă un reprezentant , care se va întâlni cu celelalte națiuni cu scopul de a conveni cu privire la aspectele ulterioare ce implică formarea și dezvoltarea Organzației Națiunilor Unite împotriva Dezinformării. Continuând pe aceeași linie, alte câteva prevederi ce ar trebui implementate se referă la faptul că fiecare națiune ar trebui să stabilească sancțiuni financiare pentru agenția media sau ziaristul acuzat, în funcție de valorile țării respective, subliniind că acestea ar trebui să ia în considerare faptul că minimul recomandat de rapoarte care să impună sancțiuni este de zece.

Acestea sunt doar o parte din soluțiile propuse, însă discuțiile au fost mult mai complexe bazându-se pe diferite argumente. Doi dintre participanți, Alexia Berindean și Mihai Miclea mi-au acordat câteva minute în care mi-au spus opinia lor privind acest eveniment. Conform Alexiei dezbaterea a fost oportunitatea perfectă de a analiza politica unei alte țări, diferită de a noastră, chiar dacă nu era familiarizată cu sistemul ONU, nu deținea informații multe în despre domeniu, acest lucru nu a împiedicat-o să participe. Îndeamnă cât mai multe persoane să participe la astfel de evenimente, care dezvoltă limba engleză și lărgesc bagajul de cunoștințe politice. Mihai vede întâlnirile de acest tip foarte constructive, a remarcat că temele simple oferă cele mai diverse opinii. Recomandă tuturor clujenilor acest proiect, deoarece, pe lângă dezvoltarea coerenței limbii române și engleze, oferă oportunitatea de a învăța despre arta convingerii și susținerea punctului de vedere. Președintele UN Youth , Paula Soran ne-a povestit câte ceva despre scopul evenimentului, au încercat să aducă acest tip de eveniment și în licee, luând în considerare că în Cluj mai există un proiect similar destinat studenților, NapoMUN. Anul acesta a fost prima dată când s-a desfășurat în două zile, iar din perspectiva ei, participanții au fost implicați, a avut loc o dezbatere mai calitativă față de edițiile precedente, prin urmare progresul se observă. Un alt punct pe care echipa și-a dorit să îl atingă a fost un număr mai mare de participanți, dar se pare că a existat o reticență în rândul acestora din cauza faptului că totul era în engleză. Aparent, acest lucru a părut un obstacol, dar Paula îndeamnă tineri clujeni la această provocare!

Evenimentul a fost foarte bine organizat, educativ pentru toți cei prezenți în sală, am fost martoră la o dezbatere calitativă unde s-a încurajat exprimarea oricărei idei. Le mulțumim organizatorilor și așteptăm următoarea ediție a evenimentului!

 

Lasă un răspuns