FSPAC SPEAK UP

0
391

Weekendul precedent, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a fost gazda evenimentului ,,SPEAK UP’’ organizat de IMPULS.

Tema evenimentului de public speaking a fost Connecting minds, așadar, speakerii au trebuit să se conformeze, astfel încât discursul acestora să fie de maximum 20 de minute. Cei zece speakeri ne-au împărtășit experiențe, idei, ne-au inspirat pe noi, tânăra generație, care s-a născut cu frica-n sân. Frumosul eveniment s-a desfășurat în două zile, sâmbătă (4 martie) și duminică (5 martie) începând cu ora 17:00. De asemenea, acesta nu s-ar fi putut desfășura fără prezența lui Ovidiu Oltean, cel care a prezentat și moderat evenimentul FSPAC Speak Up! După 4 ani de inginerie și 3 ani de vânzări, a descoperit ce înseamnă cu adevărat oratoria, dedicându-şi complet timpul public speaking-ului și devenind unul din cei mai premiați și apreciați experți din acest domeniu, în România.

Programul mult așteptat de sâmbătă a fost deschis de către Corina Rotar (Boie), Lect. Univ. Dr. la FSPAC, care a susținut un discurs intitulat „Un fel de autodenunț”. Am aflat informații prețioase despre expunerea socială și frica de greșeală. Reținem că trebuie să existe în fiecare dorința de a ne depăși frica de a arăta lumii întregi cine suntem, să nu existe acea teamă irațională,,frica de a-mi fi frică’’. Corina Rotar ne-a împărtășit un episod din viața dumneaei prin care ne-a arătat că da, se poate să treci prin cele mai intense emoții, și, totuși acest lucru să nu constituie un obstacol către ce te impinge inima să faci. ,,A îndrăznit să creadă că e vorba despre o gimnastică a minții.’’ Pur și simplu a ÎNDRĂZNIT, iar rezultatul a fost neașteptat. Deci să îndrăznim cu toții!

Al doilea speaker al evenimentului a fost Prof. univ. dr. Răzvan Cherecheș, Director al departamentului de Sănătate Publică, care ne-a vorbit despre Folosirea metodelor de comunicare guerrilla în dezvoltarea unui centru de sănătate publică – de la 0 la proiecte de milioane de euro. După cum ne-a relatat Răzvan Cherecheș, comunicarea este cel mai important palier al vieții noastre. Pentru dumnealui, pe lângă faptul că problemele trebuie discutate, ,,aici, acum’’, de o importanță izbitoare este și să ascultăm. Cei care nu știm să facem acest lucru, ar fi cazul să ne punem niște întrebări, poate reușim să ajustăm ceva la propria persoană. Unul dintre obiectivele pe care a dorit să le atingă în cadrul facultății noastre a fost acela de a forma tinerii să ,,se miște’’. Ce înseamnă asta? Înseamnă că a facut din tinerii studenți oameni, care atunci când li se părea că nu mai pot continua, Răzvan îi făcea să mai ,,tragă un pic, și încă un pic’’. Să ne ghidăm și noi după două sintagme ce ar trebui să ne alcătuiască pe noi înșine:,, pasiunea, cea care ne împinge în ceea ce facem’’ și ,, să facem un lucru care contează, să aducă un beneficiu societății.’’

„The Untold story of personal branding” este titlul discursului pe care Adrian Chereji l-a susținut la eveniment. El este absolvent FSPAC şi Director de Marketing și Comunicare la festivalul Untold și ne-a dat mai multe informații despre tot ce înseamnă procesul de creare a unei reputații. Reținem o idee simplă, mereu să ne autodepășim, să nu ne plafonăm, ,,există loc de mai bine.’’

“A avea sau a nu avea mingea?” – aceasta este întrebarea. Paul Lăpuşan, ofiţer de presă la clubul de fotbal CFR 1907 Cluj-Napoca si Consultant Marketing la NTT DATA Romania, ne-a povestit ce înseamnă comunicarea şi marketingul sportiv, atunci când ai, dar şi când nu ai mingea. Carisma a fost punctual forte al lui Paul, ne-a făcut retrospectivă a vieții sale profesionale de la terminarea facultății, iar ascensiunea se vede detașat. Paul ne-a îndemnat să ,,furăm’’, să furăm idei, informații, orice ne ajută la crearea noastră. Să profităm de orice oportunitate, să învățăm din experiențe, să nu ne lăsăm copleșiți, dar cel mai important, să nu fim CONFORTABILI.

Seara s-a încheiat cu Andrei Țigănaș, ți s-a întâmplat să-ți fie jenă să accepți un cadou? Ai lăsat măcar o dată capul în pământ atunci când cineva ți-a făcut un compliment? Adevărul e că ne este greu să primim. Trăim cu iluzia independenței și credem că nu avem nevoie de ajutorul celorlalți, iar pentru asta, Andrei Ţigănaş ne-a vorbit despre cum să primeşti ca să nu ţi-o furi! Continuând pe linia carismei și a povestirii, Andrei ne învață cum să acceptăm un compliment, un ajutor fără jenă. Ne învață un lucru bine știut, dar poate căruia nu i-am dat acordat o atenție deosebită sau nu am vrut să acordăm. Acel lucru este despre legăturile interpersonale, avem nevoie unii de ceilalți, iar acest fapt nu poate fi trecut cu vederea. Indiferent cât de independenți suntem sau dorim să părem, toți depindem de oameni, la nivel profesional, emoțional, etc. Să recunoaștem, să procesăm informația și să acceptăm realitatea!

A doua seară de ,,Speak Up’’ a fost deschisă de Directorul departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice FSPAC, Prof. Univ. Dr. Habil. Ioan Hosu printr-un discurs intitulat „Opinia noastră cea de toate zilele”. Vorbim despre părelologii de serviciu, printre care ne regăsim și unii dintre noi, no shame. Ideea principală pe care s-a axat Prof. Univ. Dr. Habil. Ioan Hosu a fost că toți ne susținem propria opinie pentru că avem acea dorință de influențare, suntem niște manipulatori, într-o mai mică sau mai mare măsură.

Te-ai întrebat vreodată ce este inteligenţa emoţională sau mai bine zis: Cum să faci emoţiile inteligente? Ioana Iancu, lect. univ. dr. la FSPAC ne va răspunde la aceste întrebări! Ioana ne atrage atenția asupra faptului că ceea ce gândim, aia vom fi, vom atrage. Totul ține de modul nostru de gândire. Inteligența emoțională este alcătuită din patru elemente: înțelegerea mai bună a propriilor emoții, gestionarea eficientă a acestora, înțelegerea mai bună a celor din jur pentru a avea un grad de confort mai ridicat, crearea de relații mai bune la toate nivelele cu cei din jur și creșterea productivității, precum și a imaginii persoanale. Pe scurt, componenta emoțională e mult mai importantă decat abilitățile intelectuale sau tehnice. De ce? Pentru că în funcție de felul cum ne gestionăm emoțiile, ne vom crea relații cu cei din jur. E un subiect foarte interesant, îți pui multe întrebări când ,,ajungi în miezul problemei.’’ Îndrăznește să știi mai multe!

O altă surpriză a fost Cătălina Ciolan, absolventă FSPAC, care a vorbit despre studenția celor de la departamentul de Jurnalism şi cum poţi învăţa atunci când nu o faci pentru cursuri/seminarii. A ajuns de la Jurnalism la grafică. Este exemplul perfect de ,,nu știi ce îți rezervă viața.’’ A folosit cunoștințele acumulate pentru seminarii și cursuri, unele pe care nu ar fi crezut că le va folosi vreodată, și a ajuns unde este acum, un alt domeniu, folosind bazele informaționale din facultate. “Facultatea nu mi-a oferit răspunsurile întrebărilor, ci m-a învăţat să pun întrebările potrivite.”

Cea de a doua absoleventă de la FSPAC este Diana Elena Dragomir, manager la Global Lingo, firmă de servicii profesionale de traducere și de transcriere. Ea a susținut un discurs intitulat „O scară şi mai multe corporaţii”. Niciun început nu este ușor. După ce termini facultatea, totul este o provocare. Și avem nevoie de cât mai multe ca să căpătăm experiență, să știm ce vrem cu adevărat, să fim realiști în privința capacității noastre de a ne descurca în lumea asta mare. După cum afirmă Diana există doua tipuri de oameni: sclavii corporațiilor şi cei care nu vor sa aibă şefi. Ea a preferat să se încadreze în prima categorie și este mulțumită de alegerea ei, nu se vede făcând altceva. Și ea a căutat, în cele din urmă a găsit ceea ce avea nevoie.

„Sexul, Iubirea şi Marketingul”, ultimul, dar nu cel din urmă este Călin Biriș, marketer, antreprenor și trainer. Titlul este unul neobișnuit, nu cred că s-ar fi gândit cineva câte au în comun sexul, iubirea și marketingul. Aparent, mai multe decât am fi crezut, începând de la cum să-ți câștigi partenerul-clientul la cum să-ți clădești o relație pe termen lung. Mai multe informații găsiți dacă dați un click la căutare cu numele Călin Biriș!! După cum vedeți, putem să aplicăm strategiile pe care le folosim în viața de zi cu zi și în viața profesională, cheia este să știm cum să facem asta!

FSPAC Speak Up s-a încheiat cu aplauzele publicului, a fost un eveniment foarte bine organizat, iar discursurile au fost pură emoție, deși se mai citea pe câte un chip tensiunea, fiecare ne-a arătat o părticică din el, ne-a împărtășit o idee, un sentiment! Dorim să le mulțumim pentru asta, pentru sinceritatea cu care au vorbit, pentru entuziasmul din ochii acestora!
FSPAC Speak Up trebuie să se continue, să sperăm că vom participa curând la o altă ediție, care va avea o temă la fel sau mai provocatoare ca cea de acum! Mulțumim pentru frumosul event, IMPULS!

 

Lasă un răspuns