Târg de mărțișor @Muzeul Etnografic al Transilvaniei

0
343

Artiști plastici, artizani, meșteșugari, creatori ai unor mărțișoare de calitate, lucrate manual cu multă atenție și dăruire, vă așteaptă între 24 februarie și 1 martie la Târgul de Mărțișor organizat în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, un eveniment de referință în viața culturală clujeană.

Mărțișorul este strâns legat de tradiția românească: el se întâlnește numai în spațiul carpatic și în zonele limitrofe, la români și la unele populații învecinate, care l-au preluat de la noi.

Într-un studiu dedicat mărțișorului, poetul George Coșbuc afirma: „Scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curăție de suflet. Țăranii pun copiilor mărțișoare ca să fie curați ca argintul și să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele și cine nu le poartă are să se ofilească.”

Să primim primăvara în sufletele noastre așa cum se cuvine și să continuăm această tradiție atât de dragă poporului român!

 

Lasă un răspuns