Talks for Change Ediția a III-a

0
401

Alegeri parlamentare. Ce, cum, când și de ce votăm?

În data de 8 decembrie 2016, UN Youth Association of  Romania, Cluj Branch și Centrul DEDiC, două ONG-uri non-partizane, au organizat  o nouă dezbatere din cadrul proiectului Talks for Change. Această ediție, purtând titlul „Alegeri parlamentare. Ce, cum, când și de ce votăm?”,  a avut ca focus alegerile parlamentare din 11 decembrie. Talks for Change este un forum de dezbateri între comunitatea clujeană și autorități, conturat prin prisma dimensiunilor și dinamicilor din orașul Cluj-Napoca, respectiva dinamica culturală, cea socială și cea educațională.

Întâlnirea a avut loc într-un cadru restrâns la care au participat studenți ai Facultății de Științe Politice ai Universității Babes-Bolyai Cluj-Napoca, precum și trei invitați speciali: asistent cercetător doctor Mihnea Stoica, comisar Marcu Iosif și Andreea Vornicu, doctorand în  Științe Politice la Universitatea Babes-Bolyai.

Mihnea Stoica este asistent cercetător doctor la Departamentul de Comunicare din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității Babeș Bolyai și director al Centrului Cultural și Academic Olandez din Cluj-Napoca. Acesta a vorbit în cadrul dezbaterii despre ideologiile politice și în special  problema populismului . A arătat cum populația este “sedusă de populism”, dar și existența unei legături directe între elite și minorități, liber populist si popor. La întrebarea “de ce este atât de popular populismul ?” studenții prezenți în sală au răspuns: “te poți regăsi ușor deoarece populiștii folosesc reducționismul” sau “abordează teme pe care alții se feresc să le atingă”. În finalul prezentării Mihnea ne-a vorbit despre aplicația “Busola Electorală”. Această aplicație te pune în fața a 30 de întrebări, iar după parcurgerea lor, te trimite la un spațiu ideologic : stânga, dreapta, conservator, progresist (busolaelectorala.ro).

Comisarul poliției, Iosif Marcu, ne-a prezentat dificultatea cu care se confruntă organele ministerului de interne în organizarea unor alegeri sigure și fără incidente. Acesta ne-a asigurat că votul de duminică este extrem de important, și se va desfășura în condiții de siguranță.

Andreea Vornicu a terminat facultatea de Drept și secția de Jurnalism a FSPAC și deține o diplomă de master în Dezvoltare Internațională. Totodată, este expert in cadrul Centrului pentru Studiul Democrației. Andreea a prezentat probleme legate de organizare susținând că alegerile din această iarnă se desfășoară mult mai bine și fără incidente majore, până în prezent. La întrebarea de ce sunt importante alegerile, aceasta susține că există o șansă să se schimbe structura parlamentului, apar noi partide, iar votul nu este doar pentru parlament, ci și pentru guvern. Sfatul acesteia este : “ Să vă gândiți bine cu cine votați pentru că votul vostru nu se termină duminică, ci va continua pentru următorii patru ani”.

În urma discursului fiecărui invitat, aceștia au răspuns întrebărilor publicului, iar în final au avut loc discuții libere la un ceai.

Redactor: Lavinia Manuela Mătieș
Fotograf : Călin Bogdan

 

 

Lasă un răspuns