Clujul citește!

0
966

Astăzi, 4 octombrie 2016, s-a desfășurat ultima zi a Festivalul Național de Literatură (FestLit) ediția a III-a. “Este un festival care are loc la Cluj, unde se întâlnesc scriitori români ai momentului, scriitori importanți, scriitori în devenire, tineri care abia acum bat la porțile literaturii.” (Răzvan Voncu)

O coincidență fericită face ca ultima zi a FestLit să dea startul Festivalului Internațional de Carte (FICT), Târgul de Carte Transilvania, astfel, în decursul unei săptămâni, Clujul a devenit gazda unui număr semnificativ de scriitori, oameni de cultură și de litere. Misiunea FICT este aceea de a oferi, timp de șase zile, o călătorie extraordinară în lumea cărților, printr-o manifestare cultural amplă pe măsura Clujului academic, cultural și spiritual.

Marele spectacol al cărții a fost inaugurat printr-un Marș al lecturii, din fața Universității Babeș-Bolyai până în Piața Unirii unde, la ora 13.00, a avut loc Deschiderea oficială a FICT. Toți Cititorii, în semn de recunoaștere, au avut la purtăror o carte.

Deschiderea oficială a FICT a fost realizată prin prezentarea câștigătorului Marelui Premiu al FestLit 2016, scriitoarea Ana Blandiana. Alături de aceasta, Academicianul Nicolae Manolescu s-a adresat publicului cititor împărtășind următoarea idee:  „Cititul poate dăuna grav sănătății în unele cazuri.” El a explicat faptul că cititul nu este pentru oricine, ci este destinat celor dispuși să înțeleagă.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania continuă pentru încă cinci zile cu alți invitați de onoare din Italia, SUA, Belgia, Mexic, Cehia, Serbia, Macedonia și din România, Mircea Cărtărescu și Mircia Dumitrescu. Pe lângă prezența acestora, FICT organizează și evenimente precum teatru de păpuși, concerte rock (în memoria victimelor din clubul Colectiv, la un an de la tragicul eveniment), folk, muzică tradițională, teatru și entertainment.

Redactori: Magda Andronache, Ștefania-Alina Traistă

Foto: Ștefania-Alina Traistă

 

Lasă un răspuns