A intrat sau nu în vigoare legea antifumat?

0
801

A intrat sau nu în vigoare legea antifumat?

Una dintre cele mai controversate şi contestate legi din România din ultima perioada și anume cea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, urmează să între în vigoare de joi.

Au avut loc dezbateri intense în spațiul public referitor la data la care legea antifumat va intra în vigoare, deși nu puțini sunt cei care consideră că legea antifumat a intrat în vigoare de astăzi.

Deputatul PSD Aurelia Cristea, care a iniţiat legea, a declarat că 17 martie este ziua oficială a intrării în vigoare a acestei legi.

„Implementarea legii se face de către Executiv, data oficială de intrare în vigoare a legii fiind 17 Martie. Premierul Dacian Cioloş a anunţat azi 16.03.2016, în deschiderea şedinţei de Guvern că va fi disponibil on-line ghidul de implementare a legii”, a declarat Aurelia Cristea

„Mâine intră în vigoare. Sunt 45 de zile calculate din 1 februarie, moment când s-a publicat legea în Monitorul Oficial. În a 46-a zi intră în vigoare.

Toţi care spun că intră în vigoare de astăzi nu cunosc calculul termenilor în procedura civilă românească. Sunt necesare 45 de zile pentru adoptarea legii şi de abia în a 46-zi intră intră în vigoare.Deputatul independent Daniel Fenechiu

Cine are dreptul să îi amendeze pe fumători şi cu cât?

Judecătorul CSM Cristi Danileţ a anunţat, miercuri dimineaţă, că s-a pus în aplicare legea antifumat: „De azi s-a pus în aplicare legea cu fumatul interzis în locurile închise. De acum vom înota printre mucuri de ţigară pe stradă. Apropo: este contravenţie să le aruncaţi pe jos”, a scris pe Facebook Cristi Danileţ.

Ce spun Jandarmeria şi IGPR?

Jandarmeria Română a transmis, prin biroul sau de presă, că „nici noi nu avem o dată clară din momentul în care se pot aplică amenzile contravenţionale pe legea asta”.

***Concret: se vor da să nu amenzi miercuri, pe 16 martie?
– Conform aceleiaşi instituţii, în momentul de faţă, cel puţin Jandarmeria nu aplică amenzi: „Nu avem nicio informaţie în privinţa asta, nu am fost informaţi că putem să aplicăm amenzi contravenţionale”.

Conform IGPR, legea antifumat INTRĂ ÎN APLICARE DE JOI, 17 MARTIE (de la ora 00:00, în noaptea de miercuri spre joi), aşa după cum a comunicat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Cine da amenzile şi care este valoarea acestora?

Dar cine îi va amendă pe fumătorii care încalcă legea sau pe patronii de localuri care permit fumatul în interior?

Cei abilităţi au fost stabiliţi prin Ordinul nr. 47/2016 privind desemnarea personalului Ministerului Afacerilor Interne competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, semnat de ministrul Petre Tobă pe 10 martie.

*”Se desemnează să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni contravenţionale, potrivit art. 141 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările şi completările ulterioare:

a) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;

b) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române;

c) personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov;

d) ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române”, se arată în actul normativ citat.

Ce schimbări aduce Legea Antifumat?

Amenzile în cazul persoanelor fizice care fumează în spaţii închise sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei.
*Pe de altă parte, firmele care permit fumatul în spaţii închise riscă amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, la care se poate adaugă închiderea unităţii, dacă abaterea se repetă.

Unde se va putea și unde nu fuma?

image-2016-03-16-20870473-41-infografic

***Descarcă de aici Ghidul complet de aplicare a legii antifumat:Ghid-Antifumat -2016
***Descarcă de aici Simbolul care trebuie afișat la locul de muncă: Simbol

 

Lasă un răspuns